Israel forbereder sig på iransk hævn efter likvidering

Det, som hidtil har været en såkaldt skyggekrig mellem Israel og Iran, tog et skridt i retning af at være en mere direkte krig i mandags. Her blev det iranske konsulat i Syriens hovedstad, Damaskus, nemlig angrebet med missiler. De fleste formoder, at det var et israelsk fly, der affyrede dem. Israel har dog ikke selv taget ansvaret.

Mindst syv personer blev dræbt i angrebet – alle personer tilhørende Quds-styrken, som er en del af den iranske Revolutionsgarde. Blandt de syv var der en meget højtstående officer, nemlig Mohammed Reza Zahedi. Han var den mest højtstående iranske officer i Syrien. Også hans vicechef blev dræbt.

Likvideringen bliver omtalt som værende næsten lige så betydningsfuld, som da USA dræbte Quds-styrkernes øverste chef Qassem Soleimani i 2020.

Israel forbereder sig nu på det modangreb, som iranerne har lovet vil komme. Onsdag sagde Irans præsident, Ebrahim Raisi, at Israel vil »betale en høj pris«.

Torsdag er det så kommet frem, at den israelske hær har besluttet foreløbig at annullere orlov for kampenheder. Samtidig indkalder man flere reservister.

 

Risiko for yderligere eskalering

Angrebet mod konsulatet er i sig selv en eskalring af situationen. Spørgsmålet er nu, om iranerne vil svar igen på en måde, som eskalerer situationen yderligere – eller om deres modsvar bliver så moderat, at tingene stilner lidt af igen.

Men en del tyder på, at Israel er klar til en mere permanent esklaring. Det seneste stykke tid har Israel nemlig opskaleret modangrebene på Hizbollah i Libanon – en terrorgruppe, der i høj grad styres af iranerne. Lige siden Hamas’ terrorangreb 7. oktober har Hizbollah dagligt angrebet civile og militære mål i det nordlige Israel. Det har resulteret i, at 8 civile og 10 soldater er blevet dræbt. Israels modsvar har været af et sådant omfang, at situationen har været »stabil« længe. Men noget tyder på, at Israel ikke længere vil acceptere de daglige angreb og derfor nu tager hårdere midler i brug mod Iran og Hizbollah. Timingen hænger muligvis sammen med, at Israel ikke længere bruger lige så mange ressourcer i Gaza, som man gjorde i efteråret.

Lige siden 7. oktober har der været en frygt for, at situationen vil udvikle sig til en større regional krig. I begyndelsen var det endda manges forventning, at det ville sådan. Ikke mindst fordi man troede, at Hizbollah ville affyre store dele af deres raketarsenal mod Israel. Nogle spekulerede endda i, at Israel ville angribe Iran, fordi de blev betragtet som medskyldige i terrorangrebet 7. oktober.

Nu lader det til, at denne frygt eller forventning er tilbage. Mandagens angreb er i hvert fald et signal fra Israel om, at man ikke vil acceptere en permanent terrortrussel fra nogen af de iransk-styrede grupper i regionen. Først og fremmest Hizbollah i Libanon. Men altså også de iranske militser i Syrien.

Likvideringen af Zahedi har dog ikke kun signalværdi for Israel. Hans død er også et stort slag for Irans militære aktiviteter i Syrien.