Stor protestdag i Israel: Lufthavnsområde blokeret

I dag er det »modstandsdag« i Israel. Det lyder mest af alt som noget, terrorgruppen Hamas kunne have planlagt for at opildne til palæstinensisk modstand mod Israel. Men det er det ikke.

Det er nemlig titusindvis af israelere, der er gået på gaden for endnu en gang at vise deres store modstand mod regeringens planer om at reformere retssystemet, således at Højesterets indflydelse bliver reduceret til næsten ingenting.

Demonstrationen består af elementer, som man har været vidne til flere gange de seneste uger:

  • Blokering af store veje, blandt andet den vej, der fører ind til Ben Gurion Lufthavn, hvorfra Benjamin Netanyahu skal flyve til Rom i dag.
  • Forsøg på at forstyrre den offentlige trafik.
  • Blokering af knessetmedlemmers private hjem.
  • Arbejdspladser, der giver deres ansatte fri til at demonstrere.
  • Store demonstrationsoptog i israelske byer over hele landet.

 

Seks personer blev anholdt i forbindelse med en aktion, hvor de lagde sandsække og pigtråd foran indgangen til Kehelet Forums kontor. Kehelet Forum er en højreorienteret tænketank, der støtter regeringens reform.

Mange aktioner er organiseret af en protestgruppe. Nogle bliver offentliggjort på forhånd. For eksempel er der klokken 18 torsdag aften en demonstration ude foran justitsminister Yariv Levins hus. Andre bliver ikke offentliggjort, og ifølge gruppen vil der i løbet af dagen komme mange overraskende aktioner.


Demonstrerende israelere har været et almindeligt syn de seneste uger. (Foto: Daniel Boel Nielsen)

Et gear op næste uge

Selvom der har været meget snak om muligheden for et kompromis, så reformen ikke bliver helt så omfattende, tyder alt nu på, at regeringen gennemfører det, den først havde planlagt.

Simcha Rothman, der er formand for det udvalg, der sender lovforslag til afstemning i Knesset, har planlagt en stribe afstemninger hele næste uge. Her vil flere forslag blive endeligt vedtaget. I skrivende stund er intet vedtaget endeligt, men nogle af de centrale lovændringer har været igennem den første af tre afstemninger.

Det forlyder fra anonyme kilder »tæt på Netanyahu«, at han har mødtes med justitsminister Levin tre gange de sidste fem dage for at overtale ham til at bløde op for reformen og imødekomme protesterne.

Tiden må vise, om disse samtaler og dagens omfattende demonstrationer får nogen indflydelse på, hvilke ændringer der bliver gennemført.