USA indgår våbenhvile med houthierne midt under eskalering
Der er de seneste dage sket en dramatisk og bekymrende udvikling, når det gælder houthierne i Yemen og deres angreb mod Israel.
Siden marts har terrorgruppen, som støttes af Iran, affyret tæt på 30 ballistiske missiler mod Israel. Langt de fleste bliver elimineret i luften af Israels missilforsvar Arrow 3. Ikke desto mindre blive flere hundredtusind israelere sendt en tur i beskyttelsesrum, fordi angrebene helt automatisk udløser alarmer mange steder i Israel.
Men søndag den 4. maj formåede et missil af trænge igennem Israels forsvar. Det landede i nogle træer, som ligger på Ben Gurion Lufthavns område. Missilet kunne lige så vel være landet midt i en af terminalerne. Heldigvis kom ingen personer til skade ved angrebet. Ikke desto mindre var det en skræmmende advarsel om, at luftforsvaret ikke er perfekt. Og at der ikke skal tages let på angrebene fra Yemen.
Israel med massive modangreb
Allerede om mandagen kom det israelske modsvar.
Godt 20 kampfly samt nogle optanknings- og overvågningsfly fløj de cirka 2000 kilometer til Yemen, hvor de bombede blandt andet havnen i Hodeidah samt en cementfabrik. Havnen bruges ifølge Israel til at forsyne houthierne med iranske våben, og fabrikken er en vigtig indtægtskilde for terrorgruppen, samtidig med at den bruges til at bygge militær infrastruktur.
Men Israel var ikke færdige. Tirsdag bombede israelske kampfly den internationale lufthavn i Sanaa, Yemens hovedstad. Israels militær sagde, at lufthavnen blev ”totalt lammet”. Både fly, landingsbaner og anden infrastruktur blev ramt. Det forlyder, at skaderne løber op i et beløb svarende til en halv milliard dollars.
En time før angrebet havde Israel udsendt en advarsel til civile om at forlade lufthavnen.
Det var sjette og syvende gang, Israel angreb mål i Yemen siden krigens begyndelse i oktober 2023.
Houthinerne har sagt, at de har tænkt sig at fortsætte angrebene mod Israel.
USA indgår våbenhvile med houthierne
Samme dag som angrebet mod lufthavnen i Sanaa, kom der er overraskende nyhed fra USA. Donald Trump har nemlig indgået en våbenhvileaftale med houthierne, hvilket skulle være kommet meget bag på israelerne, som ellers har haft god støtte fra USA i kampen mod terrorgruppen. Således har også USA for nylig gennemført store angreb i Yemen.
Men det bliver der ikke noget af i den kommende tid.
Tirsdag sagde Trump: »De (houthierne) sagde ”vil I ikke nok lade være med at bombe os, så skal vi nok lade være med at angribe jeres skibe. Og jeg accepterer deres ord, og vi standser bombningen af houthierne med det samme”«. Aftalen var kommet i stand med Oman som mægler.
Flere har spekuleret i, at aftalen kan have noget at gøre med de aktuelle forhandlinger mellem Iran og USA om en atomaftale. Her er det nemlig også Oman, der er mægler.
I Israel er der skepsis over både USA’s forhandlinger med Iran og aftalen mellem USA og houthierne. Ikke mindst er man bange for, at USA indgår en aftale, som ikke indebærer, at Iran skal afvikle sit atomprogram fuldstændig.
Avisen Israel Hayom skrev for nylig, at Netanyahu har sagt til folk i sin stab, at han er frustreret over Trump.
I næste uge skal Trump på rundtur i Mellemøsten, men det tyder ikke på, at han lægger vejen forbi Israel. I stedet er det Saudi-Arabien, Qatar og Emiraterne, der er de planlagte destinationer. Trump har sagt, at han inden afrejsen mandag vil komme med ”en meget, meget stor nyhed – så stort som det kan blive”.
Det lader ikke til, at eksperterne har et meget godt bud på, hvad det kan handle om. Det er næppe en atomaftale med Iran, og det er næppe en normaliseringssaftale mellem Israel og Saudi-Arabien. De kommende dage vil give svaret på, hvad Trump har i ærmet.