Sæson for højtider

Kirsten Østerby fortæller fra Jerusalem:
"Lige nu fejrer muslimerne Ramadan. Mine arabiske kollegaer i vuggestuen er lidt mere trætte og matte end de plejer, fordi de ikke spiser hele dagen. Især på fredage fylder mange bedende tempelpladsen. I fredags var der - ifølge de muslimske myndigheder - 125.000 på tempelpladsen, de israelske siger 50.000 - så tallet er måske et sted midt i mellem. Sikke et logistisk puslespil for politiet.

Vi kristne har lige fejret påske. Så i fredags skulle der, oveni de mange bedende til fredagsbøn, også være plads til kristne, der vandrede ad Via Dolorosa. Det er altid noget ganske særligt at få lov til at fejre påske i Jerusalem, lige her, hvor det hele skete. 

Solopgangen påskemorgen over Oliebjerget (foto KØ)

I sidste uge var der så også højtid for jøderne, der fejrede Purim. Denne højtid fejres til minde om de begivenheder, vi læser om i Esters bog. Oplæsningen af Esters bog er derfor en meget vigtig del af højtiden. Jeg var inviteret til at fejre Purim hos mine naboer, og også der blev hele Esters bog læst højt, mens alle lyttede opmærksomt. Hver gang den onde Haman bliver nævnt, skal man larme og buhe. Mange er klædt ud til Purim, som vi kender det fra Fastelavn. Det er først og fremmest børnene, der er klædt ud, men i Purim-dagene møder man også mange voksne, der har klædt sig ud eller blot taget en sjov hovedbeklædning såsom et par museører på.

Esters bog handler om jødernes redning fra den onde Hamans planer om at få hele den jødiske befolkning i perserriget udryddet. Det er desværre langt fra den eneste gang, det er forsøgt.


Der bages Purim-kager i menigheden (Foto: KØ)

I en eller anden forstand er det også det, der er Hamas og deres ligesindedes mål i den kamp, der kæmpes lige nu. Men, som præsten i vores menighed sagde: ” - Jøderne er det eneste folk, jeg med sikkerhed kan sige, også er her i morgen, fordi de stadig har en rolle at spille i Guds plan for at frelse verden.”

Nogen har måske undret sig over, hvorfor jøderne ikke fejrer påske nu på samme tid som de kristne, - eller måske snarere omvendt, hvorfor fejrer de kristne ikke påske på samme tid som jøderne? Jesus blev korsfæstet og opstod igen midt under den jødiske påskefest. Men jødisk og kristen påske fejres ikke på samme tid i dag. Det skyldes, at den kristne kirke for ca. 1700 år siden valgte at bruge en anden kalender end den jødiske. Jøderne bruger en kalender, der følger månen, de kristne følger en solkalender (som man gjorde i Romerriget).

I år er der endnu større tidsforskel, fordi det i år også er en slags skudår i den jødiske kalender. Ved skudår tilføjer vi blot en ekstra dag, for at få kalenderen til at passe. Jøderne derimod må med jævne mellemrum sætte en hel måned ind (helt præcis 7 gange i løbet af en periode på 19 år). Således også i år, hvor de både har måneden "Den første Adar" og derefter indsætter en ekstra måned, kaldet "Den anden Adar". Derfor fejrer jøderne i år først påske om en måned.

 

Glædelig højtid. "