Derfor er der grund til at frygte Hizbollahs hær

Efter en højdramatisk med utallige angreb over grænsen mellem Israel og Libanon kan man sidde med det indtryk, at Israel er Hizbollah overlegen rent militært.

Store dele af Hizbollahs øverste ledelse er blevet dræbt. Omkring 1.500 medlemmer af terrororganisationen blev enten dræbt eller såret af de eksploderende personsøgere, walkie-talkier og radioer. Og tusindvis af affyringsrør og rigtig mange våbenlagre er blevet ramt i de israelske luftangreb. Der er ingen tvivl om, at Israel virkelig har ramt Hizbollah hårdt.

Samtidig er langt de fleste af Hizbollahs raketter og missiler blevet elimineret i luften af det israelske luftforsvar.

Mens alt dette selvfølgelig er godt nyt set fra et israelsk perspektiv, så betyder det langtfra, at resten af krigen fortsætter på samme måde. Israel må nemlig ikke undervurdere den iranskstøttede terrorgruppe.

I en artikel på The Times of Israels hjemmeside giver Laza Berman er godt overblik over Hizbollahs militære muligheder.

 

Et våbenarsenal, der kan skabe store problemer for Israel missilforsvar

Siden den seneste krig mellem Israel og Hizbollah i 2006 har terrorgruppen oprustet gevaldigt, så de i dag besidder et langt større våbenarsenal end dengang. Ifølge Israels vurdering besidder de omkring 200.000 raketter og missiler.

Det tal bakkes op af en rapport fra marts fra Center for Strategic & International Studies. Ifølge den havde Hizbollah i marts:

  • 40-80.000 ustyrede raketter med en rækkevidde på op til 20 km.
  • 60-80.000 ustyrede raketter med en rækkevidde på op til 100 km.
  • 20-40.000 ustyrede missiler med en rækkevidde på mellem 125 og 300 km.
  • 10-50 ustyrede scudmissiler med en rækkevidde på 300-500 km.
  • 150-400 styrede ballistiske missiler med en rækkevidde på 250-300 km.

 

Sådan kan Hizbollah bruge sine våben

De ustyrede raketter (som altså ikke kan ramme præcise mål) vil typisk blive brugt mod beboede områder, hvor de, uanset hvad de rammer, vil skabe død, ødelæggelse og frygt. Men det er ikke nødvendigvis det eneste mål med denne type våben. De kortrækkende raketter kan nemlig også bruges, hvis Hizbollah vil forsøge at infiltrere det nordlige Israel og indtage byer – noget som ifølge Israel er en del af Hizbollahs planer. Her vil raketterne kunne distrahere Israels hær og gøre det sværere at standse en infiltrering. Endelig har raketterne også det formål at udtømme Israels lager af luftværns-missiler. Det er det såkaldte Iron Dome-system, der nedskyder de kortrækkende missiler.

Når det så gælder præcisionsmissilerne, vil de typisk blive brugt mod militærbaser, tropper og kritisk infrastruktur. Dem har Hizbollah ikke nær så mange af, så derfor vil de gemme dem til det helt rette tidspunkt. Men bare et nedslag af et Scud-missil eller et guidet missil vil kunne skabe enorm ødelæggelse. Scudmissiler kan bære sprængladninger på helt op til 985 kg – altså næsten et ton. De styrede ballistiske missiler har sprængladninger på omkring et halvt ton.


Et hus i Kyriat Shmona i det nordlige Israel efter et raketangreb fra Hizbollah i 2024. (Foto: Ole Andersen)

Truslen fra droner

Hizbollah er også langt fremme, når det gælder droner. De har angiveligt 10 forskellige slags – mange af dem er produceret og leveret af Iran. De bruges til overvågning, luftangreb og de såkaldte selvmordsangreb, hvor dronen lander og eksploderer. De iranske Shahed 129-droner kan bære to præcisionsmissiler a 34 kg og transportere dem hele 2000 km. Karrar-dronerne kan ikke flyve så langt, men kan til gengæld bære bomber på 125 kg.

Disse droneangreb udgør også en meget stor trussel for Israel. Ifølge Tzivka Haimovitch, som er tidligere kommandør i det israelske luftforsvar, er Israel ikke gode nok til at forsvare sig mod droner, og det er noget, som Hizbollah er klar over.

At droner udgør en trussel, blev klart onsdag, da en drone afsendt af en iranskstøttet milits i Irak ramte havnen i Eilat og sårede to personer.

 

Kan Israels luftforsvar stå imod?

Det store spørgsmål er, om Israels luftforsvar kan stå imod, hvis Hizbollah kommer med et stort angreb, hvor de aktiverer alle disse forskellige typer at skyts på samme tid.

Da Iran i april angreb Israel med over 300 missiler og et antal droner, fik Israel hjælp med at nedskyde dem. Dengang var der lang tid til at forberede nedskydningen, fordi projektilerne var lang tid undervejs fra Iran. Det vil ikke være tilfældet, hvis Hizbollah forsøger et lignende angreb.

Den store frygt i Israel må være, at missilforsvaret simpelthen bliver overmandet og ikke kan følge med. Lige nu ser vi med jævne mellemrum, at raketter lander i byer og andre steder, fordi missilforsvaret ikke er perfekt. Så meget desto mere vil dets uperfekthed komme til udtryk ved et storstilet angreb med kortrækkende og langtrækkende missiler samt forskellige typer af droner – og eventuelt forsøg på infiltrering.

 

Hvad hvis Israel går ind i Sydlibanon?

Ud over krigen i luften lurer også en mulig landinvasion af det sydlige Libanon. Her vil Hizbollah også være godt rustet til at bekæmpe de israelske soldater og tanks. De har tusindvis af RPG’er – det vil sige panserværnsraketter, der affyres fra skulderen, og som kan bruges mod tanks og andre pansrede køretøjer. De har også mange kornet-missiler, som er russiske panserværnsmissiler.

Så her venter altså en helt anden opgave end i Gaza, hvor der ikke er den helt store trussel mod de israelske tanks – selvom også Hamas angiveligt har formået at beskadige nogle af dem.

Til The Times of Israel siger Tzvika Haimovitch, at »vi endnu ikke har set, hvad Hizbollah er i stand til«. Men, tilføjer han, »de har heller ikke set, hvad Israel er i stand til«.

 

USA og Frankrig foreslår våbenhvile

Torsdag morgen er en af overskrifterne, at USA, Frankrig og andre lande foreslår en våbenhvile på 21 dage, hvor man vil forsøge at nå til en diplomatisk løsning.

Det lader dog ikke til, at Israel er indstillet på at gå med på en våbenhvile. Israels udenrigsminister, Israel Katz, siger torsdag, at »der ikke vil blive våbenhvile i nord. Vi vil fortsætte med at bekæmpe terrorgruppen Hizbollah med fuld styrke, indtil vi sejrer, og indtil befolkningen i nord kan vende sikkert hjem«.

En ledende lokalpolitiker fra det nordlige Israel siger, at en våbenhvile vil resultere i »den næste 7. oktober«. Netop frygten for, at Hizbollah skal kopiere Hamas’ angreb 7. oktober 2023 er en central del af grunden til, at Israel bekæmper Hizbollah.

Premierminister Netanyahus kontor siger torsdag, at premierminister ikke har svaret på Frankrigs og USA’s forslag. Netanyahu flyver torsdag morgen til New York for at deltage i FN’s Generalforsamling.