Vil ikke lægge en dollar i Israel uden klarhed over juridisk og demokratisk struktur

En gruppe på 40 magtfulde amerikanske forretningsfolk besøgte Israel og en række andre lande i Mellemøsten i denne uge. De er alle medlem af Lincoln Club, som har forbindelse til Det Republikanske Parti i USA.

Mange af dem overvejer at investere store beløb i Israel, og i den anledning blev det tydeligt, at usikkerheden omkring den retsreform, som Israels regering forsøger at trumfe igennem, spiller en stor rolle.

»Det er en stor og vigtig faktor,« sagde CEO Sammy Sayago til The Times of Israel. Han nævner for eksempel planen om at sikre regeringen magt over, hvem der udpeges til højesteretsdommere. »Det rammer lige ned i kernen af vores ide om uafhængighed,« sagde den bekymrede direktør.

Ron Salpeter, som er Lincoln Clubs repræsentant i Israel, kunne også berette om en gruppe forretningsfolk, for hvem reformen fylder rigtig meget: »De vil gerne gøre forretning her. Men de sagde alle meget tydeligt, at de ikke vil lægge en eneste dollar, hvis de ikke er trygge ved den juridiske og demokratiske struktur.«

Usikkerheden handler dermed om to ting. For det første er der det rent forretningsmæssige. Her er investorerne usikre på, hvad en ny reform vil betyde for de økonomiske muligheder og risici. For det andet handler det om nogle demokratiske idealer. Man ønsker ikke at investere i et land, hvis love og demokratiske principper man ikke kan bakke op om – heller ikke selvom der måtte være penge i det.

 

Overrasket over positiv omtale af Israel

Budskabet fra de pengestærke amerikanere bakker op om det, som kritikerne af reformen længe har sagt. Nemlig at den nu og her får negative økonomiske konsekvenser for Israel. Mange andre firmaer og mulige investorer har også ytret bekymring og sagt, at man tænker sig om en ekstra gang, inden man lægger sine penge i Israel.

Hvis der er noget, investorer kan lide, så er det stabilitet og forudsigelighed, og reformen og de kæmpestore demonstrationer har de seneste måneder givet det stik modsatte.

Medlemmerne af Lincoln Club fik dog også et positivt indtryk af Israel fra deres besøg i regionen – endda fra lidt uventet side. Sammy Sayago fortæller, at han var overrasket over Jordans investeringsministers omtale af Israel. »Jeg troede, det ville være negativt, men de talte om Israel i meget positive vendinger,« sagde han – for eksempel når det handlede om Israels arbejde for at løse Jordans – og hele regionens – problemer med vandforsyning.

I Israel mødtes gruppen med både udenrigsminister Eli Cohen, uddannelsesminister Nir Barkat og Benny Gantz, som leder oppositionspartiet National Unity. Det forlyder, at især Gantz gjorde et godt indtryk: »De var meget imponerede over hans lederskab og den måde, han talte på,« fortalte Ron Salpeter efterfølgende.