Ordet og Israel bidrager til den offentlige debat

Mere end en måned efter Hamas’ terrorangreb mod Israel kan man stadig ikke åbne en avis eller en nyhedshjemmeside uden at finde overskrifter, der handler om krigen mellem Israel og Hamas.

Ud over de daglige opdateringer på krigens udvikling er der rigtig mange, der giver deres holdning til kende.

Ordet og Israels ansatte har også bidraget til debatten flere gange. Her er en lille oversigt over nogle af de debatindlæg og artikler, som er bragt.

 

Kristeligt Dagblad, lørdag den 14. oktober

Anders Hjorth Vindum har et debatindlæg med overskriften »Gaza er et bevis på, at besættelsen ikke er problemet«. Her stod der blandt andet.

»… Et af de argumenter er, at roden til konflikten – ja, faktisk årsagen til Hamas’ angreb – er Israels såkaldte »besættelse«. Man skulle ellers tro, at netop Gaza, som alles øjne nu er rettet mod, i sig selv var en total afmontering af besættelsesargumentet.

Israel trak sig som bekendt ud af Gaza i 2005 efter at have haft kontrol med området siden Seksdageskrigen i 1967. Det siger sig selv, at målet med tilbagetrækningen ikke var, at Hamas skulle overtage magten i Gaza og bruge det til at terrorisere Israel. Nej, målet var naturligvis at give palæstinenserne området i håb om fred til gengæld. Udviklingen siden 2005 har vist med al tydelighed, at tilbagetrækning fra palæstinensiske områder ikke giver fred – tværtimod giver det krig og terror.

Nu er der så nogle, der mener, at Israel burde gentage fejlen fra 2005 og trække sig ud af det andet palæstinensiske område, Vestbredden – og dermed opgive besættelsen. De mener ligefrem, at uden besættelsen, så ville Israel slet ikke skulle bekymre sig om palæstinensisk vold. For besættelsen, påstår de jo, er roden til konflikten.

Til alle, der tænker sådan, vil jeg sige: Kig på Gaza. Enklaven er et trist vidnesbyrd om, hvad der sker, hvis Israel overlader den fulde kontrol til palæstinenserne og deres ledere. Den er et bevis på, at roden til konflikten ikke er Israels behandling af palæstinenserne.«

 

 

Udfordringen, søndag den 15. oktober

Anders Hjorth Vindum har en artikel i avisen med overskriften »Hamas’ og Israels naboskab må slutte efter chokerende terrorangreb«.

Læs artiklen i fuld længde

 

Kristeligt Dagblad, torsdag den 9. november

Ole Andersen har et debatindlæg i avisen med overskriften »Lad ikke godhjertethed blive til terrorstøtte. Våbenhvile er kun til Hamas' fordel« Her skriver han blandt andet:

»… vi godhjertede i Vesten svigter ikke. Som så mange gange før spiller vi vores rolle i Hamas’ plan. Vi kræver våbenhvile og ser bort fra, at det gør det muligt for en af verdens mest modbydelige terrororganisationer at dræbe endnu flere uskyldige i de kommende år.

Den 7. oktober var et wakeupcall. I årevis er godhjertede krav om våbenhviler blevet misbrugt af Hamas til terror. Der er brug for at ændre de gode hjerters politik. Som Enhedslisten gjorde det, da de brød mange års forbindelser til en palæstinensisk organisation, der medvirkede i terroren den 7. oktober.

Her er et bud på en ny politik for godhjertede:

1) Kræv, at Hamas øjeblikkeligt frigiver alle gidsler. Fra den ni måneder gamle Kfir til 84-årige Amiram. Uden modydelser.
2) Kræv, at Hamas øjeblikkeligt nedlægger våbnene og stopper affyringen af raketter mod civile i Israel. Kræv, at terroristerne overgiver sig. Om ikke til israelerne, så til amerikanere eller egyptere.
3) Før Hamas-terroristerne til Haag og lad dem blive dømt ved Den Internationale Straffedomstol. Alle sammen. Fra ham, der forsøgte med en skovl at hugge hovedet af en hårdt såret, men levende mand, til dem, der dræbte små børn og voldtog unge og ældre kvinder. Også lederne, der udtænkte rædselshandlingerne.
4) Lad så israelske eller amerikanske styrker demontere Hamas’ raketter, fjerne våbenlagrene og omdanne de underjordiske anlæg til civile beskyttelsesrum. Eller hospitalsstuer.
5) Kræv, at Qatar og andre lande arresterer Hamas-lederne på deres luksushoteller og sender dem til Haag.
6) Hjælp så et nyt ikke-korrupt palæstinensisk styre med at skabe et blomstrende Gaza, hvor milliarder af kroner går til velfærd, ikke våben.

Bare de første af disse punkter vil øjeblikkeligt stoppe krigen. Ingen palæstinensiske børn vil længere blive dræbt. Og grunden vil være lagt til et nyt Gaza. Det er jo den drøm, vi alle deler, uanset om vi er venner af palæstinenserne eller af Israel: Fred i Gaza og i Israel.

En ubetinget våbenhvile vil ikke opfylde drømmen, men fastlåse situationen. Lad os vælge en ny vej. En vej uden Hamas. Dét vil være virkelig godhjertet!

 

Berlingske, onsdag den 15. november

Anders Hjorth Vindum har et debatindlæg i avisen med overskriften »Hvis bare Israel ikke havde besat Vestbredden og blokeret Gaza … Ja, hvad så egentlig?«

Læs debatindlægget i fuld længde