Tilbagetrækning fra 2005 er nu delvist annulleret

I 2005 var der stor virak, da Israel rømmede Gaza. De israelske bosættere i området blev fjernet fra området – som siden kom under terrorbevægelsen Hamas’ styre.

Men det var ikke kun bosættelserne i Gaza, man valgte at rømme dengang. Det gjaldt faktisk også fire bosættelser i den nordlige del af Vestbredden, nemlig Homesh, Ganim, Kadim og Sa-Nur. Siden da har det derfor været ulovligt for israelere at bruge området.


Illustrativt: Regeringen ønsker at udvide bosættelserne på Vestbredden. Her ses et israelsk flag ved bosættelsen Elazar. (Foto: Ole Andersen)

»En deportationskatastrofe«

Nu har Israels regering imidlertid besluttet at annullere tilbagetrækningen fra de fire bosættelser, således at det fremover igen vil være lovligt for israelere at bosætte sig der.

Særligt Homesh har været omdiskuteret. Igen og igen har bosættere bygget interimistiske huse på stedet – og flere gange har de etableret en yeshiva (en toraskole) i Homesh. Men hver gang har de israelske myndigheder ryddet stedet. Ifølge en afgørelse fra Højesteret er Homesh bygget på privatejet palæstinensisk jord.

Det var ikke kun regeringspartiernes medlemmer, der stemte for. Også enkelte oppositionsmedlemmer gjorde det, blandt andet de to tidligere Likud-medlemmer Gideon Sa’ar og Ze’ev Elkin.

Likuds Yuli Edelstein, som har fremsat lovforslaget, sagde i forbindelse med afstemningen, at »staten Israel er begyndt på genopbygningsprocessen efter deportationskatastrofen. Dette er det første skridt mod ægte heling og bosættelse i Israels hjemlands territorier, som tilhører Israel.«

I Israels regering er det en udbredt opfattelse, at hele Vestbredden tilhører Israel, fordi området historisk set har tilhørt det jødiske folk. Mange af de nationalreligiøse og folk på højrefløjen ser det som »hjertelandet«, fordi det jødiske folks historie i Bibelen i høj grad udspiller sig netop i det område. Det er også derfor, mange (ikke kun de nationalreligiøse længst ude på højrefløjen) bruger de bibelske betegnelser for området, nemlig Judæa og Samaria.

Benny Gantz, som er tidligere forsvarsminister og nuværende leder af oppositionen sammen med Yair Lapid, var imod beslutningen om igen at lade bosættere bo i de fire områder. »Det er forkert at vende tilbage til det nordlige Samaria. Vi kan ikke ignorere behovet for at finde en måde, hvorpå vi kan bo side om side med palæstinenserne,« sagde han. Som forsvarsminister beordere Gantz selv, at bosættere, som ulovligt havde indtaget Homesh, skulle fjernes.

 

Forvent mere af samme skuffe

Beslutningen kan meget vel være en indikation af, hvad der kommer til at kendetegne denne regerings politik. Når og hvis den gennemfører sin omstridte retsreform, forventes det, at den herefter vil udvide de eksisterende bosættelser og samtidig godkende flere af de såkaldte udposter, som ellers er ulovlige på nuværende tidspunkt.