Tre israelske soldater dræbt af egyptisk grænsebetjent

Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål efter den højst usædvanlige tragedie, der ramte Israel lørdag morgen og formiddag. Her blev tre helt unge soldater skudt og dræbt af en egyptisk grænsebetjent på 22 år, der på egen hånd – og af uvisse årsager – sneg sig ind i Israel bevæbnet til tænderne.

De israelske soldater ved grænsen har primært den opgave at sørge for, at der ikke bliver smuglet narko over grænsen. Netop et forsøg på det var blevet opdaget midt om natten, skriver The Times of Israel. Her havde nogle kastet narko over hegnet og ind på israelsk territorium – i nærheden af den vagtpost, hvor to af de tre israelske soldater var på arbejde.

Klokken kvart over fire, da arbejdet i kølvandet på smuglerforsøget var færdiggjort, var Ori Iluz og Lia Ben Nun på hhv. 20 og 19 år i radiokontakt med kollegaer. Herfra var der ingen kontakt til dem, før nogle kollegaer forsøgte at få radiokontakt lidt i 9. De svarede ikke. Og kort efter blev de fundet døde ved deres vagtpost. De havde ikke affyret deres egne våben og har altså ikke opdaget terroristen, før det var for sent.

Man mener, at de er blevet skudt mellem klokken 6 og 7, så der er altså gået mere end to timer fra angrebet, til nogen opdagede, at de to soldater var døde. Det i sig selv er meget mystisk og er en af flere grunde til, at den israelske hær har igangsat en grundig undersøgelse.

Det næste usædvanlige, der skete, var, at deres dødsfald angiveligt ikke blev rapporteret til de øvrige soldater i området. Først et par timer senere blev terroristen opdaget af en drone. En gruppe soldater nærmede sig ham – og blev beskudt. Det kostede den tredje soldat livet – 20-årige Ohad Dahan. Nogle minutter senere ankom endnu en gruppe soldater, og de formåede at skyde og dræbe egypteren.

 

Spørgsmålene står i kø

Alt tyder på, at manden handlede helt på egen hånd. Premierminister Netanyahu har talt i telefon med sin egyptiske kollega, Al-Sisi, som har kondoleret og sagt, at Egypten fuldt ud vil samarbejde om en undersøgelse af forløbet.

Terroristen kom ind i Israel ved at bruge en »nødovergang«, som er en lille del af hegnet, der kan fjernes ved at klippe nogle strips af. Denne grænseovergang kan ikke ses, og man skal derfor vide, at den er der, hvis man vil bruge den. Den bruges af og til af israelske soldater, der får brug for at operere på den egyptiske side. I disse tilfælde kan de gøre det med egypternes tilladelse.

Der er lige nu meget, som er uklart. Hvordan kunne gerningsmanden dræbe de to vagter, uden at de nåede at skyde igen? Sov de? spekuleres der i. Og hvorfor var de øvrige soldater i området ikke blevet informeret om, at der var en bevæbnet mand, som lige havde dræbt to soldater. De to første drab blev opdaget lidt i 9, og da det næste drab skete kl. 11, var den information angiveligt ikke kommet frem. Det skal også undersøges, hvorfor ingen havde taget kontakt til de to soldater mellem klokken 4 og klokken lidt i 9. Normalvis er man i kontakt med andre hver time.

Det er også uklart, hvad der var gerningsmandens motiv. Af mandens sociale medier fremgår det, at han støttede palæstinenserne og Hamas under krigen med Israel i maj 2021. Det forlyder også, at han havde mistet en kammerat i hæren og var utilfreds med hærens håndtering af den situation.

Alt dette skal nu undersøges. Men der er ikke noget, som tyder på, at hændelsen vil resultere i en krise i forholdet mellem Israel og Egypten. Der er heller ikke noget, som tyder på, at der var andre medskyldige i drabet på de tre unge soldater.