Forulykket italiensk båd var fuld af israelske agenter

En tragisk bådulykke på søen Maggio i det nordlige Italien kostede søndag fire personer livet. Et af ofrene var en 50-årig israelsk mand. Derudover omkom to italienske mænd og en russisk kvinde. Båden, de sejlede i, kæntrede i en kraftig storm ude på den store sø.

Men der har været forskellige meldinger om, hvad de mindst 23 personer egentlig lavede ude på båden. Ifølge de officielle udmeldinger – for eksempel fra Israels Udenrigsministerium – var der tale om en fødselsdagsfest. Men mange italienske medier mener, at der snarere var tale om et møde mellem italienske og israelske agenter med det formål at udveksle efterretningsoplysninger. Det viser sig nemlig, at 19 ud af de 23 ombordværende var enten nuværende eller tidligere agenter for enten den italienske eller den israelske efterretningstjeneste (Mossad).

Forklaringen fra de italienske myndigheder, som har indrømmet at de to omkomne italienere var agenter, lyder, at der blot var tale om en flok venner, som kender hinanden gennem deres arbejde – og at de var på båden for at fejre en fødselsdag.

Men mistanken om, at der var mere på spil, er vokset. Især efter at det kom frem, at de ti øvrige israelere på båden allerede mandag blev hentet af et privatfly fra Israel, som normalt bruges af de israelske myndigheder. De to personer havde ikke engang tid til at aflevere de biler, de havde lejet. Det ser altså ud til, at det skulle gå stærkt med at komme hjem – og at myndighederne var klar med det samme til at hjælpe med det.

Alt dette har så ført til en mistanke om, at båden ikke kæntrede ved et uheld, men ved sabotage. I hvert fald har de italienske myndigheder set sig nødsaget til at understrege, at der var tale om en ulykke og intet andet. Der er umiddelbart ikke noget, der tyder på, at sabotage-rygterne har noget på sig.

De lokale myndigheder undersøger ikke desto mindre omstændighederne omkring kæntringen. Blandt andet fordi det har vist sig, at der var 23 personer ombord, selvom båden kun har en tilladt kapacitet på 15 personer. Derudover var sejlet sat, selvom det var blevet frarådet på grund af det dårlige vejr.