Humanitær korridor, åben grænseovergang og gidselforhandlinger

Både tirsdag og onsdag har tusindvis af indbyggere i det nordlige Gazas benyttet Israels humanitære korridor til at bevæge sig sydpå. Begge dage var korridoren åben i fire timer.

Den israelske hær, IDF, har offentliggjort videooptagelser, der viser de mange mennesker, der går sammen – nogle bærer hvide flag.

Mandag genåbnede Rafah-grænseovergangen mellem Egypten og Gaza. Det er primært folk med udenlandske pas, der har fået lov at komme ind i Egypten. Nogle af dem har både udenlandsk og palæstinensisk pas. Det skriver blandt andet Al Jazeera, som også beretter, at 320 personer fik lov at krydse grænsen tirsdag. Det forlyder, at 400 personer med amerikansk statsborgerskab har krydset grænset siden krigens udbrud.

En af dem, der er kommet ud, er en amerikansk sygeplejerske fra Læger Uden Grænser. Hun har fortalt om forholdene i Gaza til CNN.

Samtidig melder mediet AFP, at Qatar og USA er i gang med at mægle i forhandlinger om befrielse af gidsler. Ifølge en anonym kilde er der tale om en mulig aftale, hvor 10-15 gidsler bliver frigivet i bytte for en midlertidig våbenhvile på 1-2 dage. De seneste oplysninger fra Israel siger, at der sidder 241 gidsler i Gaza. Israel har dog indtil nu sagt, at Hamas kan begynde med at frigive alle gidslerne, hvis en form for våbenhvile overhovedet kan komme på tale.

 


Rafah-grænsen. (Foto: Wikimedia/Gigi Ibrahim)