Israel: Vi dræbte 20-30 terrorister på FN-skole

Mens våbenhvileforhandlingerne lader til at stå lidt i stampe i disse dage, fortsætter Israel med at bekæmpe Hamas i Gaza.

Den primære militære offensiv finder sted i Rafah i det sydlige Gaza, men israelske soldater kæmper også mod terrorister andre steder i den palæstinensiske enklave. For selvom Israel tidligere har bekæmpet Hamas og neddroslet den militære tilstedeværelse i både det nordlige og det centrale Gaza, bliver der ved med at dukke Hamas-celler op også disse steder.

 

”Præcist angreb” på FN-skole

Natten til torsdag gennemførte Israel et luftangreb mod en skole i flygtningelejren i Nuseirat i det centrale Gaza. Skolen drives af FN-organet UNRWA.

De Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder fortæller, at mindst 27 personer døde i angrebet. Tilsvarende siger Israel, at angrebet dræbte 20-30 terrorister, som gemte sig på skolen og brugte den som base. Der skulle være tale om terrorister fra både Hamas og Islamisk Jihad. Senere torsdag vil Israel offentliggøre navne på nogle af de dræbte terrorister.

Det står stadig ikke helt klart, om der var civile blandt de dræbte, og hvor mange der i så fald er tale om. Ifølge det palæstinensiske medie Wafa var der dræbte civile, men Jerusalem Post skriver, at det er uklart, hvor de oplysninger kommer fra.

Israels hær har sagt, at der var tale om et ”præcist angreb”, som har været planlagt i flere dage, og som er blevet udskudt to gange af den grund, at man ville have mere nøjagtige efterretninger og på den måde være mere sikker på, at man undgik civile tab.

Israel har fordømt Hamas’ brug af for eksempel skoler og andre civile steder. De har også fordømt netop UNRWA, fordi det har vist sig, at mange af de ansatte på FN-skolerne i Gaza sympatiserer med Hamas og terrorangrebet 7. oktober. Det er blevet dokumenteret i adskillige opslag på sociale medier fra de UNRWA-ansatte.

 

Krig sideløbende med forhandlinger

Fredag den 31. maj holdt USA’s præsident, Joe Biden, en tale om en våbenhvileaftale, som Israel skulle have tilbudt Hamas. Ifølge aftalen – som består af tre faser – vil Israel indvilge i at trække alle sine tropper ud af Gaza og frigive hundredvis af palæstinensiske fanger – for til gengæld at få løsladt de cirka 120 gidsler, som er i Gaza. Det er dog uklart, præcis hvilken forfatning Hamas vil (få lov til at) være i, når krigen så slutter. Biden sagde blandt andet, at Israel fortsat vil være berettiget til at gå efter de ansvarlige for terrorangrebet 7. oktober.

Biden sagde, at det nu var op til Hamas at acceptere forslaget. Og det er det stadig. Onsdag var der et møde i Doha i Qatar mellem blandt andet CIA-chef Bill Burns, Qatars premierminister og Egyptens efterretningschef. Egypten og Qatar har til opgave at lægge pres på Hamas for at acceptere aftalen.

En kilde, som er tæt på forhandlingerne, har sagt til The Times of Israel, at forventningen er, at Hamas vil acceptere store dele af forslaget, men vil komme med nogle yderligere betingelser, og at dette kan trække forhandlingsforløbet i langdrag.

 

Hamas tager sig bekymrende god tid

I det hele taget er det det klare indtryk, at Hamas ikke har travlt med at få indført våbenhvile. At deres egen befolkning lider lader ikke til at være et incitament til våbenhvile. Tværtimod lader det til, at terrorgruppen længe har haft fokus på at trække forløbet ud.

Det er et meget bekymrende tegn set fra et israelsk perspektiv. Det vidner om, at Hamas ikke føler sig synderligt presset af den israelske offensiv i Gaza. Eller at lederne i hvert fald ikke gør. Og det er netop det militære pres, der gerne skulle få Hamas til at acceptere en aftale.

Ifølge tal fra USA har Hamas mistet 9-12.000 ud af 20-25.000 mand under krigen. Israel siger, at de har dræbt cirka 15.000 terrorister – et tal, der også inkluderer terrorister fra andre terrorgrupper, primært Islamisk Jihad. Man antager, at der er 7-8.000 Hamas-folk i Rafah.

 

Danmark og andre til Hamas: Ingen tid at spilde

Onsdag kom der en udtalelse fra de lande, som har et eller flere af deres borgere siddende som gidsler i Gaza. Danmark var medafsender af udtalelsen, fordi danske Itzhik Elgarat er blandt de tilbageværende gidsler. Hans skæbne er ukendt.

»Der er ingen tid at spilde. (…) Vi opfordrer Hamas til at gå med til denne aftale, som Israel er klar til at gå videre med, og at begynde frigivelsen af vores borgere,« lyder det blandt andet.