Ny optrapning: Raketregn over det nordlige Israel

De seneste par uger er sandsynligheden for en stor krig mellem Israel og Hizbollah vokset betragteligt. Hæren har for nylig indkaldt omkring 50.000 reservister, og retorikken fra Israels ledere peger i retning af, at man forbereder sig på en stor krig i den nærmeste fremtid. Flere israelske analytikere mener, at det meget vel kan blive inden udgangen af juni.

Siden 7. oktober har der været daglige angreb fra Hizbollah, og Israel har svaret igen og har dræbt mange Hizbollah-medlemmer. Omkring 10 civile israelere er blevet dræbt, og op mod 80.000 er stadig evakueret fra deres hjem tæt på grænsen til Libanon.

 

To mulige løsninger

Den situation er naturligvis uholdbar for Israel. Grunden til, at man endnu ikke har gjort det nødvendige for at ændre på det, er, at man har været travlt beskæftiget med krigen mod Hamas i Gaza.

Men nu – hvor intensiteten af kampene i Gaza er aftaget – tyder det altså på, at det snart vil gå en af to veje.

Enten vil der komme en diplomatisk løsning, hvor Hizbollah trækker sine styrker tilbage fra det sydlige Libanon. En FN-resolution i forbindelse med krigen i 2006 siger faktisk, at Hizbollah ikke må være til stede nær grænsen til Israel, men den bliver ikke overholdt. Det gør naturligvis, at Israel har svært ved at have tillid til en ny tilsvarende diplomatisk aftale om, at Hizbollah skal trække sig væk.

Og måske netop derfor er det også mest sandsynligt, at det i stedet bliver en krig, der skal genoprette sikkerheden for borgerne i det nordlige Israel, så de kan vende hjem.

En sådan krig vil få meget store og alvorlige konsekvenser for Israel. Det skal med andre ord blive en del værre, før det kan blive bedre. I en stor krig vil det ikke kun være det nordlige Israel, som rammes. Hizbollahs avancerede og præcise missiler kan ramme mål over hele landet. Israel har tidligere estimeret, at en storkrig kan koste op mod 10.000 liv på israelsk side.


Grænsen mellem Israel og Libanon. (Foto: Ole Andersen)

Raketregn efter topleders død

Tirsdag aften meddelte Hizbollah, at en meget højtstående befalingsmand var blevet dræbt i et israelsk angreb. Taleb Abdullah skulle være den mest højtstående Hizbollah-leder, der er blevet dræbt af Israel siden 7. oktober.

Onsdag morgen har det så regnet med raketter ned over det nordlige Israel. Indtil videre meldes der om to bølger med i alt 160 raketter. Mange af dem er affyret mod militære mål i Meron-området, som ligger lidt nordvest for byen Safed. Nogle blev elimineret i luften af missilforsvaret, andre landede i øde områder – og nogle har angiveligt medført materiel ødelæggelse. Men der er ikke meldinger om tilskadekomne.

Der har også været luftalarmer i Tiberias og flere andre byer.

Hizbollah siger selv, at de står bag affyringerne, og at de er et modsvar på drabet på Taleb Abdullah.