Ny video viser Oz Davidians heltemodige redningsaktion

En af de store historier fra 7. oktober er fraværet af sikkerhedsstyrker i området ved grænsen mellem Gaza og Israel. Og den lange ventetid på adskillige timer – der tales om op mod syv timer – før hjælpen for alvor nåede frem. Her skal der placeres et ansvar, når krigen er slut.

 

Men for mindst 120 unge mennesker, som deltog i festivalen Nova nær kibbutz Re’im, kom redningen – i

form af Oz Davidian. Han er tidligere betjent er han bosat i en moshav ikke så langt fra Gaza. Hans historie blev fortalt flere steder umiddelbart efter 7. oktober. Her handlede han resolut, tog sin bil og kørte den ene tur efter den anden (omkring 20) mellem sit hjem og området, hvor Nova Festivalen blev holdt. En tur på cirka 15 kilometer. Hver gang kørte han en ny rute. Og hver gang havde han bilen fuld af unge mennesker. Han fortsatte til midnat, før han holdt en kort pause for at se til sin egen familie, der havde forskanset sig i husets beskyttelsesrum. Herefter fortsatte han til tidligt om morgenen den 8. oktober.

 

Ny video viser Davidians heltemod

Nu har israelske Kanal 13 offentliggjort en video, som er taget af et kamera i Davidians bil. Filmen er ni et halvt minut lang og viser noget af det kaos og de rædsler, som de mange unge mennesker blev udsat for. Man ser Davidian køre på en vej, der er proppet med stillestående biler. Nogle er brændt ned. Og det lader ikke til, at der er levende mennesker i nogen af dem.

På et tidspunkt kører Davidian endda forbi nogle Hamas-terrorister, som står ved siden af en død soldat. Først tror han, at det er paramedicinere. Men før han henvender sig til dem, får han mistanke om, at det kan være terrorister og taler derfor arabisk.

»Jeg henvendte mig på arabisk og spurgte ”er de døde, er der tilskadekomne?”, han svarede, og pludselig gik det op for mig, at han var terrorist, og det gik op for ham, at jeg var jøde,« fortæller han. Han trådte speederen i bund og slap væk, selvom terroristen affyrede skud mod bilen.

Davidian fortæller også til Channel 13, at han så terroristerne voldtage kvinder. Han så også »dynger af lig, den ene oven på den anden, som om de havde været sammen og var blevet slagtet og var faldet oven på hinanden«. Alligevel fortsatte han sig farlige redningsaktion.

Videoen fra Oz Davidians bil kan i en artikel på The Times of Israel. Ligene, som ligger på vejen, er sløret.