Rapport fra Det Jødiske Samfund: Antisemitismen eksploderer

I sidste uge udgav Det Jødiske Samfund en »foreløbig statusrapport over indberetninger til AKVAH«. Den fortæller om en voldsom stigning i antisemitiske hændelser i Danmark i periode 7. oktober til 7. november.

AKVAH står for »Afdeling for Kortlægning og Videndeling af Antisemitiske Hændelser«, og gruppen, som hører under Det Jødiske Samfund, har altså set på udviklingen af antisemitiske hændelser i Danmark fra Hamas’ terrorangreb mod Israel og en måned frem.

I perioden har AKVAH modtaget 80 indberetninger. Det er en meget kraftig stigning. Fra 1. januar og frem til 6. oktober i år havde man »kun« modtaget 30 henvendelser. Det Jødiske Samfund skriver på sin hjemmeside, at det er 24 gange flere henvendelser, end man normalt får på en måned.

Læs rapporten

»Opgørelsen bekræfter desværre vores indtryk af, at mange danske jøder føler sig utrygge med god grund. Stigningen kommer fra et i forvejen meget højt niveau, hvor sager om antisemitisme udgør en proportionel stor andel af de hadforbrydelser, der er anmeldt til politiet,« siger formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein.

I rapporten har AKVAH udvalgt en række eksempler på antisemitisme mod danske jøder. De er inddelt i tre kategorier: Trusler, overfaldssituationer/fysisk chikane og ytringer. Her er nogle af eksemplerne fra rapporten:

 

Dødstrusler mod jødisk kvinde: »Fucking jødetamp«

Et af eksemplerne på trusler lyder sådan:

»En jødisk kvinde deler teksten ”Jeg står sammen med Israel" og re-poster en story, hvori der bl.a. står “Israel At War” med tre knuste hjerter, på sin Instagramkonto. Efterfølgende modtager hun hadbeskeder fra både anonyme profiler og profiler tilhørende personer, som den jødiske kvinde er bekendt med. Nogle af beskederne er skrevet på engelsk, andre på dansk. Den jødiske kvinde modtager beskeder med ønske om hendes død, såsom: “I hope you die soon. The world will be better without you”, ”Din familie skulle være gået op i røg, og må jeres fremtid blive sort”. Hun modtager også dødstrusler såsom, ”Vi rammer jer i aften! – Jeg håber du dør – Din fucking jødetamp” og “You better kill yourself before good people do so. Jews can’t keep running away from being the most hated people on this planet.” Derudover fremgår der også hadtale mod jøder generelt, bl.a. udtrykte ønsker om, at alle jøder skal udryddes, blandet med klassiske antisemitiske troper om, at jøder er grådige og løgnagtige, og at jøder er ulækre og beskidte dyr: ”Jøderne skal udryddes. I forpester vores verden og stjæler uskyldige menneskers land fordi i er så grådige”, “Never trust the Jews. You should all be wiped out.”, “Every rocket is deserved and soon we will take over the world and make sure there is no Jew left. You are pigs, disgusting and unclean animal beings.”, og “Just like all Jews you are a mistake in this world. You should all burn to death while we free Palestine.”

 

Et andet eksempel er en kvinde, som oplevede, at der på hendes dør blev tegnet et hagekors og skrevet »fucking dø«.

Også børn har fået trusler. Et tredje eksempel fra rapporten lyder sådan:

»På en folkeskole spørger en elev fra udskolingen en gruppe drenge: “Hvem er fra Israel?”. En jødisk dreng med israelsk baggrund svarer, at han er fra Danmark, men en klassekammerat peger på ham og siger, at han er fra Israel. Den ældre dreng fra udskolingen siger til den jødiske dreng “Jeg dræber alle fra Israel”.«

 

Fysisk chikane i byggemarked

Den 15. oktober var et jødisk par i byggemarkedet. Her blev de overfuset og spyttet efter af en mand, der kendte til deres jødiske baggrund. I rapporten står der, at manden »råbte ”hey jøde” og overfusede den jødiske mand med skældsord, og råbte, at hans slags skulle pløkkes ned for det, de gjorde mod palæstinenserne, og spyttede efter ham.«

 

»Man ved jo, hvordan jøder er«

Når det gælder antisemitiske ytringer, er der mange eksempler at tage af. For eksempel til en korsamling, hvor en kvinde fortalte om, at hun som rejseleder i Danmark havde haft en gruppe israelere med. »Kvinden fortæller, at nogle af israelerne havde taget småting fra buffetbordet med i bussen, hvortil kvinden sagde “Man ved jo, hvordan jøder er”,« står der i rapporten.

 

Overrabbiner overfaldet på vej til interview med TV2

Efter fakkeltoptoget i København 9. november i anledning af årsdagen for Krystalnatten var overrabbiner Jair Melchior på vej til TV2 for at fortælle om den antisemitisme, danske jøder oplever. Her kunne han så fortælle til vært Poul Erik Skammelsen, at han blot 20 minutter forinden var blevet overfaldet i toget. En mand havde skubbet ham, spyttet i retning mod ham og givet ham fingeren.

Jair Melchior har siden skrevet et opslag på Facebook, hvor han forsøger at finde den pågældende mand – med henblik på at få en samtale med ham om, hvorfor han valgte at gøre sådan.  Opslaget kan ses her.